torstai 23. huhtikuuta 2009

Mitä tähän asti on tullut tehtyä?

Lukija kommentoi tekstiäni ja kyseli olenko tarvinnut asianajajan apuja yrityksen perustamisessa. Vastaus oli että en, mutta voin kertoa mitä apua olen tarvinnut ja kuinka prosessi suurinpiirtein on mennyt:

- Aivan alussa homma on pelkästään toimitilojen katselua. Soitellaan kiinteistönvälitysfirmoihin ja käydään väijymässä paikkoja. Asioista (lainsäädännöstä) tietämättömänä paikkoja oli mukava fiilistellä ja haaveilla hostellin pyörittämisestä.

- Jo siinä vaiheessa kun idea ensimmäisen kerran tuli oikeasti ajankohtaiseksi, varain ajan Ensimetriin yritysneuvojalle. Keskusteltiin yleisesti liikeideasta ja pistettiin liiketoimintasuunnitelman teko alulle.

- Jos ei keskityä pelkästään tähän projektiin ja skipataan muutama vaihe mikä taisi ekassa viestissä jo tulla ilmi, niin sopivien toimitilojen löydyttyä oli aika ottaa yheyttä arkkitehtiin (joka tässä tapauksessa oli pelikaveri korisjoukkueesta). Arkkitehdin kanssa tutkailtiin tilan sopivuutta ja päätettiin että potentiaalia on.

- Tässä vaiheessa juteltiin taas yritysneuvojan kanssa, tällä kertaa raha-asioista.

- Kun suunnitelmat todella etenivät ja vuokranantajalta tuli varovainen myöntyminen niin seuraavaksi otettiin yhteyttä rakennusvalvojaan, palotarkastajaan, terveysinsinööriin ja nyt siis viimeksi lvi-tarkastajaan. Välissä konsultoitiin myös ilmastointifirman ja sähköfirman tuttuja kavereita.

Alusta asti idea on ollut se, että rahaa ei lyödä tiskiin ennenkuin homma on varma. Laajasta kontaktiverkosta on ollut apua ja eniten on ollut käyttöä yritysneuvojalle, arkkitehdille sekä kiinteistönvälittäjälle, joka toimii keskustelukanavana omistajan suuntaan. Jos bensarahoja ja omaa, työttömän aikaa ei lasketa kuluiksi niin nollabudjetissa on vielä pysytty. Teknisiltä selvityksiltä säästynyt aika on sitten käytetty tarjousten pyytelyyn ja budjetointiin. Sähköposti pullistelee eri firmojen tarjouksia ja tässä vaiheessa on jo pakko todeta että kilpailuttaminen kyllä kannattaa! Jos budjettia vertaisi halvimpien ja kalleimpien tarjousten välillä, olisi niissä ainakin tuplasti eroa!

Nyt siis viimeinkin kaikki on saatu selvitettyä ja täysin ilman ulkopuolista maksettua apua. Yhdelle LVI-suunnittelufirmalle tosin lupasin, että palkkaan heiltä LVI-suunnittelijan, jos rakennuslupa sitä vaatii.. mutta turvallisilla vesillä vielä ollaan. Mielestäni tekemäni työmäärä rupee kohta vastaamaan keskiarvoinsinöörin neljänvuoden opiskelu-urakkaa... vosin mielelläni ottaa tästä itselleni insinöörin paperit. Tutuksi on kuitenkin tullut rakennusmääräykset aasta ööhön ja tekninen tietämykseni uudisrakentamisesta sekä saneeramisesta on kasvanut potenssiin 10.

Mutta nyt siis ollaan takki tyhjänä rutistuksesta, pää täynnä uutta tietoa sekä maha täynnä kebabbia ja odotellaan että se perhanan puhelin soisi!

Kyselkää ihmeessä lisää jos tulee kysymyksiä mieleen ja kommentteja luen mielelläni. Antinniemeen terveisiä :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Antinniemi vastaa tervehdyksiin. Kyä se siitä, jaksaa jaksaa!